More Website Templates at TemplateMonster.com!

Arhivski server

he

 

Na hidroelektrani Višegrad, tokom 2010-e godine, integrisan je Izveštajni sistem – arhivski klaster daljinskog upravljanja.

Upravljanje proizvodnjom na hidroelektrani stvara potrebu za iscrpnim i tačnim izveštajnim podsistemom. Osnovna ideja ovog tehničkog rešenja je da se podaci koji se automatski prikupljaju iz procesa, preko SCADA sistema, udruže sa podacima prikupljenim ručno iz ostatka sistema i u arhivskom serveru omoguće obrade koje će generisati sve potrebne izveštaje za praćenje rada i proizvodnje elektrane.

Kroz sistem je omogućeno arhiviranje procesnih podataka iz SCADA sistema sa tehnoekonomskim podacima ručno unetim, kao i generisanje izvestaja.

Na postojeći SCADA sistem, iz klase rešenja Instituta Mihajlo Pupin - koji monitoriše rad elektrane koristeći SCADA server i RTU uređaj - povezan je arhivski server.

arhivskiserver
slika 1: Arhivski server

Podaci dobijeni kroz razne forme ručnog unosa se pamte u sistemu direktno, bez posrednika.
Obezbeđen je i web orijentisan korisnički interfejs arhivskog sistema, čime je olakšana implementacija na radnim stanicama. Kroz ovaj interfejs je moguće pregledati, unositi i ispravljati podatke, kao i vršiti predviđenu administraciju korisnika, izveštaja i veličina u sistemu.slika 2: Izgled aplikacije

Jedan od glavnih benefita ovog sistema jesu stalno dostupni izveštaji o kompletnom radu hidrolektrane. Mogu biti dnevni, mesečni i godišnji, pogonski ili za direktora, a u njima su sadržane informacije o :

  • radu hidroelektrane
  • proizvodnji i potrošnji električne energije u proizvodnom objektu
  • periodima rada, zastoja, remonta, raspoloživosti i broju ulazaka u pogon
  • opisima zastoja
  • hidroenergetskim pokazateljima
  • korišćenju vode za proizvodnju električne energije
  • pogonskoj spremenosti
  • prodaji električne energije i prihodima
  • pomoćnim uslugama i prihodima od pomoćnih usluga

arhserv2
slika 3: Izbor izveštaja


Svi dobijeni izveštaji su u EXCEL formatu, što dodatno pojednostavljuje njihov uporedni pregled i štampu.

arhsrv3
slika 4: Izveštaji u excell formatu


Na kraju - Realizacija projekta je, kao rezultat, dala uređenje proizvodnog procesa, elektronske izveštaje dostupne svim učesnicima u sistemu, ali i smanjila mogućnost greške pri izveštavanju.